October 31, 2004

Mounts Bay Resort...

It's confirmed.
We're moving out of Currie Hall next year and moving into Mounts Bay Resort (according to our student advisor)
It's about 5-10 minutes bus ride to UWA... and to go into the city, we only have to take the free CAT! Hah! How convinient is that? :p
Shila, Zura and Diana will be staying in one unit where as me and Alia will be sharing one unit. And since our unit would only have one bedroom, I guess we'll be sharing bedroom again, just like in foundation year. The rest were broken into 3 people into a unit with 2 bedrooms (one master bedroom for sharing, and another single room)
I haven't seen the units yet... And from what I heard, our units were seperated..
No more shouting each others name along the corridor for help!
In a way, I guess it would be good to know new neighbours and meet more people. In another way, well... we have to walk ' far' to see each other *how troublesome!* :p
I guess I'll be seeing the unit when I'm putting my stuff over there before I go back.

Wamsa's iftar is tonight at Nuaym's house in Como.
We'll go insyaAllah... I'll report back later on ;)

And I'm glad I've finished my web-based Integrated Behaviour System assignment!
Now I can concentrate on Normal System 200 and 202!

Ja!

October 30, 2004

Second Iftar

There weren't many people on the sister's side this time.
I guess many people had other invitation or have other plans last night.
We ourselves (the girls in Currie) had an invitation to break the fast at Hani's house, along with the other female Wamsa's member. We had to decline that one.
Apart from it being a bit far away, the other reason was because I already put down my name down for MSA Iftar and this might be the last time I meet the other Muslim girls in UWA this sem. After this the SWOT Vac starts and everyone will be busy with exams.
Nevertheles, last night was beautiful!
I just love the fact that many different races and nationalities sitting together under one roof in the name of Islam. There's no discrimination and splitting of in Islam. We're all the same, no matter what colour our skin and eyes are. This is the truth behind the propaganda that tried to split the Muslims.
The thinking of nationalisme, rasicm, secular way of doing things is all the propaganda to think we're all at different levels, some are better than others when in fact that's not true. Who are we to jugde other people when Allah has made all of us from the same source?
And it doesn't matter if you're a Syiah or a Sunni (Sunnah Wal-Jamaah). I see no problem with different mazhab. In the end, all of us look back on Al-Quran and Sunnah as our guidance. In the end, we're all going back to him.
Like a wise man I met before said, the key is to unite. The problem with Muslims these days is we look upon our differences much more than we look at our similarities.
Just because I speak different mother tongue than you, doesn't mean I'm better than you, doesn't mean I believe differently from you, ne?

Wallahualam.

October 26, 2004

Wisdom

I talked to a few people who are obviously older than me.
And there were a lot of wisdom in our conversations.

I talked to my mom about life and I realized a few things about An-Naas, friendship and myself.
I updated myself to a sister who cares about me, and I realized that there exists people who just know you, but genuinely care for you because of one fact- Islam.
I talked to a friend who who'll be finishing her Phd at the end of this year and unbeknown to me before, somehow, she has a lot of faith in my abilities... provided I work hard enough *heh*
And these people knocked some senses into my thick skull and I just realized that I was being irrational on certain subjects.
I can change myself, I realized...
And all thanks to these people, who some might know me too well, while some might just barely know me to help and somehow become pillar of my strength.
Who would have guess that the unexpected people could be your strength, even if it's only for that moment?
I constantly pray that I'm always given nur hidayah so that I won't stray away from my path.
Alhamdulillah, Allah granted my wish...
And that's the imporatance in staying together in jemaah... I've been hearing this phrase even up till now since I first came to Perth...
Firstly from my mom, then from some other elders, then from my own friends and 'comrades'...
My fellow 'family', uhibbuki fillah!

Oh... to view pictures from the spontaneous breaking fast open house in Maria's place, click the link below->
Buka puasa di Rumah Maria

Or you can just go through the link at the navigator side... Pictures of Memories one. Well, jazakallah to Maria for the asam pedas that I was craving for! It was a lovely night!

Ja!

October 23, 2004

Iftar

MSA UWA had an iftar last night. Surprisingly it collided with the Indonesian community's iftar too! And there were like more than 100 people overall! But alhamdulillah it was rather good to see so many people gathering up to break the fast then prayed together. It was such a lovely sight, unfortunately I don't have any pictures to prove it *sigh*

And I got to meet so many people I haven't been meeting for quite a while, namely Dini, Kak Murni, Yatie, Dana, Nadia, Nabilah, Nooshin etc. And Alya, Shu and I were just amusing ourselves with those cute lil kids! There was one almost 2 years old girl who mimicked me when I made faces to her! *lol* And I had a good time chatting with Alya and Shu too!

And at last... my presentation ended... and all the assignments and report had been handed in... Now the only things left are the Integrated Systems assignment which I'm determine to finish up before the due date and also the exams... Huhuhu... I'm so nervous for the exams now...

Oh... Shaza called me! Waah!! I missed her lots! And I felt like taking a flight to Lancaster now! Then Hidayah and Shikeen called my mobile! Then since both were in Hidayah's house, I called them back! What a bliss! To get phone calls from people that you know the longest and people whom you are so close too! I keep on telling myself that if in Kerteh, I have Shaza and Faizah, in KL, I have Shikeen and Hidayah!

Mmm... and I'm kinda addicted to Full Metal Alchemist now *glare to those who made me watching it*

Ja!

October 19, 2004

Whale Watching!

Whale is just a simply amazing animal. Actually, now in my head I'm thinking of a shark, due to the documentary Alia and I watched the other night *lol* Anyway, on the first day of fasting, I followed Nura, Lian, Mandy and Cheya (not too sure how to spell her name, sorry) to Frementle's Oceanic Cruise to take a look at one of the most wonderful creation on Earth. Unfortunately, no pictures available due to their quick actions of resurfacing and diving again... though I cought one video which last for about what...15 seconds? Something like that.
Although the whales didn't resurfaced much, nor did they jumped around and splashing the water, it was quite a sightful experience... Once they came a bit close... like 5 meters away, and it was just spectacular! Subhanallah... mammals of the sea are just amazing!


Cheya and Lian


Nura and Mandy


Mandy, Me, Cheya and Lian

Tarawikh is done in UWA Musalla every night... Ahh.. what blissful nights those are... You'll never find more peaceful nights I think. It's one of those moments to catch up with friends that you haven't seen in ages too I might say!

At times like this, I sort of miss home... huhuhu... home cooking food for sahur and berbuka... nevermind, Maria's gonna cook for us :p And I should go back continuing my studies now...

Ja!

October 16, 2004

Selamat Datang Ramadhan!

Hehe... Lambat sahut seruan Pakdi supaya letak kempen Sambut Ramadhan dlm blog. Truthfully, tak de masa nak buat banner tu pun sebenarnya.

Alhamdulillah, pagi tadi dapatlah kami di Currie Hall bersahur di John Bartlett room pukul 3-4 pagi... Subuh di sini around 4.12 a.m. Berbanding dengan M'sia dan Mekah, kami mula berpuasa hari ini (Sabtu). Masa tarawikh malam tadi, alhamdulillah, ramai jugak yg datang... I was a bit shock ;)

Setakat ini sahaja berita jam 9 pagi... Nak sambung write up of Essay on Postnatal Depression... huhu... hantar on Monday, tapi tak siap lagi :(

October 15, 2004

Dah ok sket

Alhamdulillah... demam dah surut.
But still batuk and selsema...
At least dah tak de 24-hours headache...
Heh.. using my med knowledge, I checked my tonsils on the first few days of me getting the fever.
It was sure inflammed...
Yup, a viral attack that was...
And no, paracetamol didn't work either...
And sleeping for 24 hours was quite an experience too :D

October 8, 2004

Last GP Visit

I gave Branden Ikhwan's digicam to record today's lectures since I couldn't make it.
I had my last GP visit today. It saddened me, but... life goes on.
And I had a very interesting start today..
I hopped onto the bus and guess what? The ride was free!
And the bus was different too that I almost missed it!
It was an EcoBus! Using steam only! <- Actually it's using hidrogen. They were on test run!
Impresseive huh?
I guess with the petrol prices increasing, people want to find alternatives for it.
And you could see the steam coming out of it at the back of the bus!
It was awesome.
I got my musculoskeletal case today too.. which was good! :)
And for the first time in 2 years I've been with my GP, a child came in as a patient!
I was so happy! And a cute one too! *kawaii!!*
With the first patient today, I had to do the abdominal examination on my own...
Was a bit scared.. and a bit awkward... but I guess there will always a first time to start everything alone... It wasn't too bad!
Yesterday was also my last visit.
It didn't take that long...
I was a bit sad I had to say goodbye..
Oh well...
Oh yeah! I got my mid-sem exam paper back!
I was a bit late for the 12 o'clock lecture because I was on my way back from the practice when it started...
Met Fan in the bus. He was also a bit late because he was doing his last GP Visit.
Alhamdulillah I passed...
I'm contend enough with my marks for the first time in 2 years although if I studied harder, I might have gotten higher!
Oh.. and I've recovered a bit from my 'depressive' state...
I do regret a bit for deleting TWM...
I guess it's time to move forward and open up a new chapter then ;)

Wallahualam

October 7, 2004

Mawar Dalam Gelas Kaca

I've been wanting to write this since the other day. It's sort of a reminder for all of us, including myself. Correct me if I'm wrong yeah? So here it goes

Mawar Di Dalam Gelas Kaca

Allah s.w.t. telah meletakkan wanita di atas tempat yang tinggi. Tapi wanita sendiri tidak menyedari akan hakikat ini. Tidak pernahkah anda terasa bahawa apabila seseorang wanita itu disuruh menutup aurat, secara tidak langsung Allah menjaga, mem-‘protect’ wanita itu dari pandangan rakus insan yang bernama lelaki. Tidak pernahkah anda terasa, apabila ikhwah disuruh menjaga pandangannya daripada memandang wanita, wanita itu seolah-olah begitu suci dan indah, sehingga lelaki sendiri tidak layak memandangnya? Syariatnya, memang Allah menyuruh menundukkan pandangan demi mengelak dari zina, tapi secara tidak langsung, arahan itu jugak meletakkan wanita di tangga yang amat tinggi.

Al-Quran telah dijadikan sebagai panduan dan petunjuk untuk umat Muhammad. Namun, kaum muslim kini hanya membaca Al-Quran setakat memenuhi syarat bahawa dia telah membaca Al-Quran. Seorang non-Muslim pernah bertanyakan kepada saya tentang kandungan dan isi Al-Quran. Merah padam rasanya muka ini kerana tidak mengetahui langsung akan isi kandungan kitab sendiri sedangkan lelaki tadi boleh meng-‘quote’ akan isi Bible, malah tahu serba sedikit akan isi-isi al-Quran kerana dia mengambil inisiatif untuk membaca ‘translation’nya. A muslim, born muslim, always takes things for granted!

Surah An-Nur ayat 30: “Katakanlah kepada orang lelaki yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang mereka buat””. Nah, mengapa perlu mempersoalkan mengapa lelaki harus tunduk apabila bertembung dengan wanita. Arahan Allah yang ‘direct’ tidak perlu dipersoalkan. Siapa kita untuk mempersoalkan hukum Allah, sedangkan Allah-lah yang mencipta dan menjadikan kita dan alam ini?
Pernahkah kita (wanita) terfikir bahawa, apabila kita meminta kaum lelaki memandang ke arah kita dan melihat kita, sedangkan arahan Allah jelas menyuruh ikhwah menundukkan pandangan mereka, maka kaum wanita sendirilah yang meletakkan diri mereka ditangga yang paling bawah.

Surah An-Nur ayat 31: “Katakanlah kepada kaum wanita beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali benda yang (diizinkan) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan jilbab ke dadanya…. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan…” Bukan sahaja lelaki disuruh menjaga pandangan mereka, bahkan wanita sendiri mesti menjaga pandangan mereka. Sebenarnya, bukan sahaja dari sudut fizikal harus wanita itu menjaga diri dan pandangannya, bahkan dari sudut kelakuan dan tingkah laku juga perlu dijaga. Semua orang, baik Muslim atau non muslim sendiri tahu membandingkan antara wanita yang menjaga tingkah lakunya, yang bercakap dengan sopan lebih baik daripada mereka yang menghabiskan masa di tempat-tempat yang tidak senonoh. Inilah sifat malu yang dianjurkan dalam Islam.

(Daripada Mihwar, Bil 17- Januari 2004) Sabda Rasulullah s.a.w. “Malu dan iman itu saling bergandingan. Jika satu yang meninggi, maka satu lagi juga turut meninggi.”
“Apabila Allah hendak menjatuhkan seseorang hamba, Allah tarik darinya sifat malu. Apabila sifat malu sudah ditarik, maka dia tidak akan menerima selain kemurkaan Allah. Apabila kemurkaan Allah yang diterima, maka bererti sifat amanah telah ditarik oleh Allah. Apabila sifat amanah telah ditarik oleh Allah, maka dia menjadi seorang pengkhianat, bermakna telah ditarik daripadanya sifat rahmat. Apabila ditarik daripadanya sifat rahmat, maka dia tidak akan jumpa melainkan syaitan yang direjam dan dilaknati. Apabila dia tidak jumpa melainkan yang direjam dan dilaknati, bermakna ikatan Islam telah ditarik daripadanya (HR Ibnu Majah)
Rasulullah s.a.w : “Kalau tidak ada perasaan malu, maka buatlah apa yang anda ingini.” “Malu itu sebahagian daripada iman”.

Bagaimanakah tingkah laku seseorang yang telah hilang sifat malunya? Lihatlah keadaan sekeliling kita, setiap sudut yang kita pusing, setiap kali itulah kita nampak manusia yang telah hilang sifat malunya. Buka sahaja television (guna controller) jika anda malas untuk pusing :p
Rasulullah s.a.w. sendiri adalah seorang yang amat pemalu. Dari Abi Said al-Khudri r.a.: “Rasulullah s.a.w. adalah peribadi yang sangat pemalu melebihi malu seorang dara di dalam tirainya, apabila melihat sesuatu yang dibencinya maka kami tahu dari air mukanya” (Daripada Mihwar, Bil 17- Januari 2004) Bukankah kita disuruh mencontohi akhlak Rasulullah?

Sejak dari kecil, kita telah didedahkan dengan contoh-contoh dan suasana yang begitu terpesong daripada Islam. Hari ini, pemuda pemudi yang bertepuk tampar di khalayak ramai sudah menjadi satu pemandangan yang biasa dilihat di mana-mana sahaja. Hari ini, lelaki dan wanita yang berdua-duaan berada di setiap pelosok dunia. Etika kerja dan social yang betul dan normal ialah apabila bercakap (termasuk di antara lelaki dan wanita) memandang muka dan mata. Minda kita ditanam dengan suasana ‘it’s ok for men and women to be together, it’s part of life and social skills’.

Hakikatnya, kita harus sedar dan faham bahawa Islam bukanlah agama sahaja. Islam meliputi setiap aspek kehidupan, termasuk cara pergaulan dan bersosial. Islam tidak pernah melarang perbualan antara lelaki dan wanita sekiranya ada urusan yang tidak dapat dielakkan. Maka, basic-nya di sini, kita harus menerima Islam itu secara menyeluruh. Apabila kita telah menerima hakikat bahawa Islam itu ad-deen, satu cara hidup, maka kita tidak akan mempersoalkan hukum-hukum Allah dan kita tidak akan memandang cara pergaulan yang dianjurkan oelh Islam sebagai sesuatu yang pelik berbanding dengan apa yang telah selalu ditanam dalam minda kita dan dengan apa yang kita selalu lihat di keadaan sekeliling kita.

Wallahualam bissawab.


mood: anxious with myself



Darwinisme

Salaam... The article that I promised. If there's any confusion or wrong info, pls tell me, I'll amend it insyaAllah...

Darwinism/Darwinisme. Satu teori yang diperakui oleh ramai ahli sains, walaupun ianya cuma satu teori, seolah-olah ianya satu 'law' atau undang-undang alam. Apa yang dibawa oleh Darwin? Jawapannya ialah 'Evolutonary Theory' dan konsep 'Survival of the Fittest'. Teori Evolusi menyatakan bahawa manusia hari ini adalah hasil evolusi dan akan terus ‘evolve’ ke arah yang lebih baik. ‘Survival of the Fittest’ menyatakan hidupan (ambil manusia dalam konteks ini) yang tidak mempunyai gene atau survival yg baik akan pupus. Kebanyakan teori ‘biological science’ hari ini, termasuk perubatan sendiri berasaskan kepada (rely really heavily on) teori evolusi.
Kita mungkin tidak sedar bahawa secara senyap2 kita dipaksa untuk mengakui idea2 ini. I myself wouldn’t have realized it, if I didn’t take Anthropology and medicine.
Sebenarnya banyak 'consequences' jika kita mengakui idea2 Darwinism. Yang paling penting, secara tidak kita sedari, akidah kita dipesongkan.

I was once asked about 5 pillars and 6 believes of Islam by my non-Muslim friend. Rukun Iman dan Rukun Islam; kita diajar tanpa menghayati apa sebenarnya yang terkandung dalam ‘pillars’ dan ‘believes’ ini. Rukun Iman yang terakhir menyatakan Kepercayaan Kepada Qada’ dan Qadar. Apa itu Qada’ dan Qadar? Nasib/'Fate'? Atau mungkin lebih dari itu? Ada benda2 yang telah Allah jadikan yg telah ditetapkan dan yang tidak perlu kita persoalkan seperti ajal, maut, syurga dan neraka. Namun, ada perkara2 yang tidak ditetapkan seperti nasib, yang mana kita perlu berusaha; seperti yg selalu disebut orang, malah di dalam Al-Quran itu sendiri menyatakan, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan manusia berusaha untuk mengubahnya. Itu adalah 'explanation' yg standard utk rukun Iman yg ke-enam.

Bagaimana pula dengan kejadian manusia dan alam? Jelas sekali Rukun Iman itu sendiri menonjol atau ‘stand out alone’ bagi membangkang idea2 Darwinism. Kepercayaan Kepada Qada’ dan Qadar menyatakan kerelaan dan kepercayaan kita bahawa Allah-lah yang mencipta manusia, mencipta flora dan fauna serta sekalian alam ini. Kupetik sedikit terjemahan dari Muqaddimah Tafsir Fizilalill-Quran: “Di bawah bayangan al-Quran juga, aku (pengarang) dapat mempelajari bahawa di dalam alam wujud ini, tiada ruang bagi kebetulan yang membuta-tuli dan bagi kejadian-kejadian luar dugaan yang mendadak. Kerana: ‘Sesungguhnya Kami ciptakan segala sesuatu itu dengan ukuran yang rapi.’ Surah Al-Qamar ayat 49 (54:49)”. Ayat ini jelas mematikan teori yang menyatakan bahawa manusia itu berubah dari species monyet kepada apa yang kita nampak sekarang. Allah menjadikan manusia dengan ukuran dan ciptaan yang amat rapi dan sempurna. Seringkali aku terdengar professor2ku menyatakan kekaguman mereka terhadap ciptaan anggota tubuh badan manusia yang amat unik dan sungguh ‘organized’. Seringkali aku terdengar mereka memuji bahawa sungguh ‘pandai’ organisasi dalam badan ‘mengatur’ sistem mereka supaya badan dapat berfungsi dengan sempurna dan ‘efficient’! Subhanallah, betapa sempurnanya dan betapa rapinya ukuran dan ciptaan yang Allah jadikan. Apakah sistem ini dapat terbentuk dengan sendirinya? Apakah sistem ini mempunya fikiran dan otak untuk berfikir? Tentu tidak sama sekali!

Aku pasti semua orang diajar mengenai Sifat 20 Allah bukan? Kita semua tahu bahawa antara sifat2 Allah ialah wujud dan berkuasa. Wujud bererti telah ada selama-lamanya, maka kita, makhluk ini adalah benda yang baharu. Allah sebagai pencipta berkuasa menciptakan kita dan alam ini, maka kita sebagai makhluk yang baharu amat lemah dan tidak berkuasa bukan? Idea2 Darwinism amat bertentangan dengan sifat2 Allah, kerana apa yang Darwin cuba bawa ialah, kita, manusia itu sendiri BERKUASA mengubah diri kita ke satu kejadian yang lebih baik. Secara tidak langsung, kita juga mengatakan bahawa Allah tidak pandai kerana menjadikan keadaan kita yang tidak sempurna sehinggakan kita terpaksa meng-'evolve' diri kita.
Maka dalam konteks ini, secara tidak langsung, propaganda Darwinism memesongkan akidah kita serta mengajar kita untuk tidak percaya kepada Al-Quran dan meragui Allah sendiri.


Semasa di PMD, ada 4 persoalan idea2 Darwinisme yang dibangkitkan:
- Mengapa manusia berjalan menggunakan 2 kaki sedangkan species beruk menggunakan 4 kaki?
- Mengapa manusia tidak mempunya banyak bulu seperti species beruk?
- Mengapa otak manusia lebih besar daripada species beruk?
- Persoalan manusia boleh bercakap sedangkan species beruk tidak boleh bercakap.


Namun, segala persoalan yg dibangkitkan ini, sebenarnya ada jawapannya dari perspektif ahli-ahli pro-Darwinisme.
Pertama, manusia berevolusi dari 4 kaki kepada dua kaki atas dasar berjalan 2 kaki lebih efficient daripada menggunakan 4 kaki. All because of locomotion reason, bipedal is more efficient. Sebagai ‘trade-off’nya, manusia menghadapi dilemma obstetrik, di mana proses melahirkan anak tidak semudah species beruk.
Persoalan kedua mengenai bulu, manusia berevolusi mempunya sedikit bulu seperti sekarang adalah kerana perbahan cuaca, yakni, daripada sejuk ke panas, seperti yg kita alami sekarang.
Persoalan mengenai otak pula membawa kita kepada sejarah ‘species’ manusia itu sendiri. Salah satu species manusia yg telah pupus kini, iaitu homo ergaster terbahagi kepada dua, iaitu early homo ergaster dan late homo ergaster. Satu perbezaan besar yang dapat dilihat ialah saiz otak mereka. Late homo ergaster mempunya saiz otak yang lebih besar, hampir kepada saiz otak manusia, berbanding dengan saiz otak early homo ergaster. Dan ruang masa diantara 2 homo ergaster ini, wujudlah satu lagi species homo, iaitu homo neanderthalensis, di mana dalam banyak2 speceis homo, otak merekalah yang paling besar. Namun mereka sudah pupus, dan salah satu sebabnya ialah otak mereka yg teramat besar dan ini menyebabkan 'survival ability' mereka jatuh kerana otak merupakan organ yg amat 'mahal' dan memerlukan 'high maintenance', maka otak yg terlalu besar tidak sesuai untuk manusia meneruskan kehidupan. Inilah satu contoh konsep 'Survival of the fittest' yg cuba digembar-gemburkan, sekiranya jika species itu tidak mempunyai kriteria yg membolehkan mereka ‘survive’ untuk hidup, mereka akan mati. Maka kita adalah golongan species yang masih lagi survive kerana mempunya saiz otak yang optimum.
Persoalan manusia boleh bercakap pula membawa kita berfikir kembali, apakah beruk itu tidak boleh berkata2? Bukankah mereka ada bahasa mereka sendiri yang kita tidak boleh fahami?
Inilah antara putaran yg boleh dijadikan alasan mereka untuk menolak pegangan kita yg tidak percayakan kepada Darwinisme.

But then again, nothing is perfect. I found one flaw and question that I don’t think even they have an answer. We were tought that the purpose of living is to reproduce and to leave our genes to the next generation. All the theories and idea that I learned pointing to one sole purpose, that we are here to reproduce and leave our genes behind. And I asked one of my professors one day. ‘But why? Why do we have to reproduce and why do we have to leave our genes behind? What’s the purpose of leaving our DNA to the next generation?’ And what was the answer that I was given?

‘We just do’

Hah!
Apa pula tujuan kehidupan manusia itu dijadikan? “Dan tidak Aku jadikan manusia dan jin itu melainkan supaya beribadat kepadaKu” Surah AdzDzaariyaat ayat 56 (51:56). Islam jua yang mempunyai jawapan kepada segala-galanya. Bak kata seorang ahli keluarga rakanku, Islam itulah penawar kepada segala penyakit, dan Islam itulah jawapan kepada segala peperangan dan kepincangan dunia yang kita hadapi kini. Maka mengapakah kita masih lagi meragui Islam dan Allah itu sendiri. Bukalah mata dan minda, sedarlah bahawa tujuan golongan kufar itu adalah untuk memesongkan akidah kita, sama ada secara terang-terangan atau secara sembunyi.

Wallahualam bissawab

mood: content with the food I just ate... Alhamdulillah!